Tandlossning
Tandlossning (parodontit) är en sjukdom med långsamt förlopp som börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten så att den blir inflammerad.
Ett tidigt tecken på att man fått en inflammation i tandköttet är att det blöder när man borstar tänderna. Tandköttet blir svullet, rött och lättblödande. Inflammationen gör inte ont och förloppet är långsamt så det kan vara svårt att själv upptäcka att man har tandlossning.
Inflammationen kan sedan sprida sig till hinnan runt tandroten och käkbenet. Det leder till att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och då kan du inte längre komma åt att ta bort bakteriebeläggningarna själv, vilket medför att tandens fäste förstörs och tanden till sist lossnar. Det kallas av tandläkare för parodontit och betyder inflammation i tandens fäste.
Det är inte alltid möjligt att hitta orsaken till tandlossning hos en patient eftersom sjukdomen kan orsakas av olika faktorer. De vanligaste är arv, sjukdom, rökning, graviditet eller att patienten inte har varit tillräckligt noggrann med munhygienen. Det kan leda till att bakterierna får fritt spelrum och bryter ner vävnaden runt tänderna, i tandköttet och i käkbenet. Konsekvenserna blir, om inga åtgärder vidtas, att tänderna så småningom lossnar.
Du kan förebygga tandlossning genom att ta väl hand om dina tänder. Borsta tänderna noga två gånger om dagen. Rengör även mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste samt gå regelbundet till en tandläkare eller tandhygienist.